Meer dan een goed doel

Over het Huis

Wanneer je kind ziek is, wil je maar één ding; in de buurt blijven. Ook al kun je niets uithalen, je blijft erbij. In Ronald McDonald Huis Den Haag kan dat. Je kunt opladen, maar bent in mum van tijd beneden aan het bed van je kind. Het is inmiddels zelfs wetenschappelijk bewezen dat het beter is voor de ouders én voor de kinderen om elkaar te steunen in deze intense tijden. Iemand die dit al lang geleden in de gaten had en daar ook nog actie op heeft ondernomen, is de Amerikaanse arts Audrey Evans.

Slapen op ziekenhuisstoelen

De sprankelende Kim Hill krijgt op driejarige leeftijd de diagnose acute leukemie. Het is dan 1974, en haar ouders Fran en Fred doen er alles aan om dicht bij haar te zijn. Al moeten ze op ziekenhuisstoelen slapen en uit snackautomaten eten; ze wijken niet van haar zijde.

De handen ineen

De strijd van deze familie inspireert één arts (Audrey Evans), één football-team (Philadelphia Eagles) en één bedrijf (McDonald’s) om in 1974 het eerste Ronald McDonald Huis te bouwen, in Philadelphia. McDonald’s wordt daarna vaste sponsor en wereldwijd openen er honderden Ronald McDonald Huizen. 

Het eerste Huis in Europa

Kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voûte maakt begin jaren ’80 voor het eerst kennis met de Ronald McDonald Huizen in Amerika. Direct is hij ervan overtuigd dat ook Nederland deze Huizen nodig heeft. Hij krijgt steun van McDonald’s Nederland. Het Ronald McDonald Kinderfonds is de Nederlandse afdeling van Ronald McDonald House Charities. In 1985 is het zover: prinses Margriet opent in Amsterdam het allereerste Ronald McDonald Huis van Nederland én Europa. Kinderen die zijn opgenomen in het Emma Kinderziekenhuis, hebben voortaan hun ouders en broertjes en zusjes dicht bij zich. Nu, 35 jaar later, kunnen in Nederland gezinnen ontvangen worden in twaalf Ronald McDonald Huizen, twaalf Huiskamers en drie vakantiehuizen.

business breakfast club
vrijwilligers van het huis den haag

“Tijdens een ziekenhuisopname staat alles op zijn kop, in het Huis klopt het. Het is een plek om even jezelf te zijn, tot rust te komen. Even niet zorgen voor, maar er wordt voor je gezorgd. Dit is veel meer dan werk, het is hart en ziel. In het Huis werk je hard, mét je hart. De ene dag een lach, de andere een traan, maar iedere dag voldaan!”

– Joyce van der Helm –

Ontmoet het team Huis Den Haag

In Huis Den Haag zetten 90 hartverwarmende vrijwilligers, drie betaalde parttime medewerkers, zes toegewijde bestuursleden en drie energieke ambassadeurs zich in om ouders, broertjes en zusjes dicht bij hun kind in Juliana Kinderziekenhuis te laten zijn.

Onmisbare vrijwilligers

Negentig vrijwilligers maken van Huis Den Haag een warme, huiselijke plek voor ouders en broertjes en zusjes. 24 Uur per dag, zeven dagen per week zetten zij zich belangeloos en vol energie in om van het Huis een warme, huiselijke plek te maken, en wanneer nodig een luisterend oor te bieden. 

Vaste krachten

Drie bevlogen parttime medewerkers zorgen met elkaar voor fondsenwerving, facilitaire zaken en communicatie. De dagelijkse leiding is ook in hun handen:

  • Puck Bontje
  • Joyce van der Helm
  • Rachel Viersma

Het bestuur van het huis

Het bestuur van Huis Den Haag ziet toe of het Huis gezond en toekomstbestendig is. De zes leden houden overzicht over de financiële situatie en de bedrijfsvoering. Vijf keer per jaar komen ze bijeen om die (financiële) gezondheid van Huis Den Haag te bewaken. Zij doen dit op vrijwillige basis.

”Ronald McDonald Huis Den Haag is als een warm bad. Voor ouders betekent het dicht bij elkaar kunnen zijn, en een plek om te rusten en waar ze worden gesteund. Ik zet me in voor Huis Den Haag, omdat het zien van de blije gezichten en alle betrokkenheid van onder meer vrijwilligers me blij maakt.”

– Marco Eijsackers, penningmeester Huis Den Haag –

“Bij Huis Den Haag past een gevoel van warmte en aandacht. Het is een plek waar ouders tot rust kunnen komen en afleiding kunnen vinden, terwijl ze dicht bij hun zieke kind zijn. Ik ben dankbaar dat we het Huis zo dicht bij het Juliana Kinderziekenhuis hebben.”

– Roos Cuperus, bestuurslid Huis Den Haag –

Marleen Zuijderhoudt

Rol binnen bestuur: voorzitter
Functie: bestuurder/ consultant

Marco Eijsackers

Rol binnen bestuur: penningmeester
Functie:  directeur ING Private Banking & Wealth Management

Don Poldermans

Rol binnen bestuur: bestuurslid
Functie: projectmanager Binden en boeien Haga Ziekenhuis

Simone van Seggelen

Rol binnen bestuur: HR
Functie: franchisenemer McDonalds

Roos Cuperus

Rol binnen bestuur: bestuurslid
Functie: kinderarts

Diederick van Eeden

Rol binnen bestuur: PR, sponsorwerving en Business Breakfast Club
Functie: commercieel adviseur